ČULI STE DA NE BI TREBALO DA PIJETE KAFU NA PRAZAN STOMAK: EVO ZAŠTO JE TO TAKO

Zdravlje

Da li je i vaš jutarnji ritual šoljica kafe prije doručka?

Pixabay

Istina, teško je odoljeti tom opojnom mirisu koji vas mami kada skuhate šoljicu svoje omiljene kafe. Međutim, konsultujući nutricioniste, otkrili smo da oni imaju nepokolebljiv stav po pitanju kafe prije doručka.

ZAŠTO NE BI TREBALO PITI KAFU ČIM USTANETE?

Postoji nekoliko razloga zbog kojih je kafa loša po ženski rod, rano ujutru. Jedan od njih je povećanje kortizola, hormona koji negativno djeluje na ovulaciju, tjelesnu težinu i ravnotežu hormona.

Ovaj tzv hormon stresa, pomaže da se reguliše energija i drži vas budnima. Kada popijete kafu ujutro, kada je kortizol inače visok, utičete na proizvodnju hormona i pomjerate ciklus u toku dana.

To dalje dovodi do proizvodnje kortizola u tijelu i kada vam on nije potreban, npr uveče kada želite da zaspite.

Kortizol je neohodan za opšte zdravlje ljudi. Međutim, kada ste konstantno pod stresom vaše tijelo proizvodi kortizol kontinuirano, što može dovesti do povećanja šećera u krvi, što dovodi do stvaranja hormona insulina, a na samom kraju do insulinske rezistencije.

Višak kortizola može dovesti do efekta prekomjerne težine, problema sa spavanjem kao i pada imunog sistema.

ZAŠTO NE BI TREBALO PITI KAFU PRIJE DORUČKA?

Ispijanje kafe prije doručka može dovesti sa problema sa zdravljem crijeva. Kafa utiče na mikrobiom creva i podstiče proizvdnju kiseline u stomaku.

Ako ste skloni tome da imate problema sa kiselinom, trebalo bi da obratite pažnju na to da li se simptomi pogoršavaju kada pijete kafu, naročito prije jela.

Osim toga, hladnija kafa u odnosu na toplu ima 70% manje kiseline u sebi.

ALI AKO JE KORTIZOL VISOK UJUTRO ZAŠTO SE OSEĆAMO POSPANO?

Pitanje sa kojim se često susreću nutricionisti. Jer zasta teško je prihvatiti pojam da onda kada se osjećamo najpospanijima i kada nam je preko potrebna šoljica kafe, zapravo u svom organizmu već imamo sasvim dovoljan nivo hormona da budemo budni.

Prije svega radi se o navikama, a njih je teško iskorijeniti, naročito ako su stvarane godinama. Ako ste navikli da pijete kafu ujutro, vaše organizam je vremenom odbacio svoje prirodne mehanizme buđenja.

Druga stvar je dehidratacija. Tokom spavanja izgubite određenu količinu vode, pa se osjećate malaksalo i pospano, iako ste zapravo samo žedni.

Treći razlog je nedovoljno sna, ili isprekidan san. Iako 8h zvuči kao idealna količina sna, svako od nas je priča za sebe, i mada vam je u osnovi sasvim dovoljno 8h, ponekad i pola sata preko može da napravi veliku razliku, piše Ženskimagazin.rs.