LJEKARI OTKRILI NAJRANIJI SIMPTOM DIJABETESA: OVO JE JASAN ZNAK DA ŠEĆER RAZARA VAŠ ORGANIZAM

Zdravlje

Simptomi dijabetesa tipa 2 uključuju umor, neobjašnjiv gubitak težine i osjećaj žeđi. Međutim, ljekari su došli do zaključka da se prije svih njih razvija jedan simptom koji je najraniji alarm za uzbunu.

 Dijabetes tipa 2 je hronično stanje pri čemu pankreas ne može da proizvede dovoljnu količinu insulina. Iako se ovaj proces može činiti bezopasnim, vremenom se poremete sve funkcije tijela. Visoki nivo šećera u krvi može ozbiljno da ošteti srce, oči, ali i bubrege.

 Ključan korak u ovom slučaju je rano otkrivanje problema. Najraniji simptom je, tvrde jlekari,  zamućen vid, koji svakim danom postaje sve ozbiljniji.

Dijabetes može da izazove zamagljen vid, ali i suzenje oka. Ovo stanje je pozanto i kao dijabetička retinopatija – rezultat je problema sa krvnim sudovima oko mrežnice.

Kod većine pacijenata ovaj problem se razvija postepeno. Rano otkrivanja i odlazak kod doktora može spasiti pacijenta ozbiljnijih problema kao što je potpuni gubitak vida.

U oku počne da se stvara višak tečnosti koji stvara zaućenje i smanjuje fokus. Ukoliko ovo stanje potraje nekoliko dana, vrijeme je da posjetite ljekara.

Stručnjaci nagalašavaju i da zamagljen vid nije u 100 posto slučajeva poseljdica dijabetesa. On također može biti uzrokovan brojnim drugim stanjima, uključujući suhe oči, slabovidost ili infekciju.

U svakom slučaju, ljekari preporučuju, redovnu kontrolu i praćenje svih signala koje nam organizam šalje.