KINESKA VAKCINA PROTIV COVID-19 POTAKNULA IMUNOLOŠKU REAKCIJU, NEMA TEŽIH NUSPOJAVA

Zdravlje

Jedna od vakcina protiv koronavirusa, koja se razvija u Kini, potaknula je imunološku reakciju tokom prve i druge faze kliničkih ispitivanja na ljudima.

Navodi se to u izvještaju objavljenom danas u uglednom časopisu Lancet.

Potencijalna vakcina, po imenu BBIBP-CorV, razvija Pekinški institut za biološke proizvode, podružnica velike kineske farmaceutske kompanije CNBG.

Riječ je o vakcini koja je već odobrena za vanredne programe vakcinacije kojima kineske vlasti žele zaštititi najrizičnije grupe ljudi poput zdravstvenih radnika.

Ipak, može li ova vakcina sigurno i efikasno zaštititi ljude od COVID-19, koji je širom svijeta usmrtio više od milion ljudi, znat će se pouzdano tek kada se završi treća faza kliničkih ispitivanja koja se trenutno provodi izvan Kine.

BBIBP-CorV je jedan od najmanje deset projekata razvoja vakcina protiv koronavirusa širom svijeta koji su ušli u treću fazu kliničkih ispitivanja, od kojih četiri razvijaju kineski naučnici, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Prema studiji objavljenoj u Lancetu kineska vakcina nije izazvala nikakve teže nuspojave tokom prve i druge faze ispitivanja provedenih između 29. aprila i 30. jula u koje je bilo uključeno više od 600 zdravih odraslih osoba.

Istovremeno, vakcina je potaknula odgovarajuću imunološku reakciju kod testiranih osoba.