Kofein poboljšava vizuelno pamćenje

Zdravlje

Već dugo su nam poznate brojne vrline voljenog nam kofeina: ublažavanje umora, poboljšavanje pažnje i koncentracije, odlični efekti u borbi protiv dosadnog celulita samo su neke od mnoštva prednosti. Još jedno manje poznato, ali ni malo zanemarljivo svojstvo koje su naučnici otkrili jeste pozitivno dejstvo na pamćenje. Studija koja je pre samo nekoliko dana objavljena u magazinu Nature Neurosciencepripisuje kofeinu pozitivno dejstvo i na vizuelno pamćenje.

Dakle, evo razloga više da dan započnete šoljicom jake jutarnje kafe. Tim naučnika sa univerziteta Džons Hopkins u Baltimoru je prvi koji je uspeo da dokaže da kofein deluje pozitivno na čovekovu memoriju. Pozvana su 73 ispitanika kojima su najpre prikazane fotografije najrazličitijih predmeta. Zatim je polovini njih dato 200 miligrama kofeina, što je ekvivalent za dve šoljice kafe, dok je druga polovina primila placebo. Sledećeg dana je i jednoj i drugoj grupi pokazana nova serija fotografija među kojima su se našle neke i od prethodnog dana, neke potpuno nove i neke vrlo slične onima koje su već videli. Obe grupe su uspele da razlikuju
stare od novih fotografija. Ipak, ispitanici iz prve grupe, one koja je konzumirala kofein, lakše su uspeli da uvide razlike na sličnim fotografijama.

Prethodno sprovedene studije nisu uspele da otkriju ovo svojstvo kofeina, jer je ispitanicima on uvek dat pre samog ispitivanja. U tom slučaju, čak i ako se ustanovi da ispitanici bolje pamte, teško je utvrditi da li je to zbog efekta koji kofein ima na pažnju, na budnost, ili zbog nekih drugih faktora. Međutim, ako se kofein da ispitanicima tek nakon što su već pogledali fotografije, onda se isključuju svi pomenuti faktori i, ako postoji poboljšanje kada je reč o memoriji ,to je isključivo zahvaljujući ovom novootkrivenom efektu kofeina.

Podijeli